A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE

Filename: controllers/projetos.php

Line Number: 8

Infinito Business Center | GPA&A
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom

Infinito Business Center

We are at a unique place where one can see afar:
In all directions, vast horizons.
The views and thoughts travel the infinite
The four towers are united by the iron floor and at the top as in a big embrace
And everything gets cohesive, stronger
The moving gesture begets mega-windows
Big openings from where the light, the air and the green can get in
And a place to dwell the human relations of the ones who work and live there.

DESCRIPTIVE MEMORANDUM INFINITO BUSINESS CENTER

Located in the Olhos D’Água neighborhood, between Dra. Gabriela de Melo St., Henriqueto Cardinalli St. and Torres Ave., on a site mostly occupied by a Cemig easement area, this commercial and services building was established making use of the buildable area without overburdening the landscape, thus respecting the environment.

The vehicular and pedestrian access is made through Henriqueto Cardinalli St., so everybody has to pass in front of the building to get inside. Visitors arrive in a sheltered lobby, with natural lighting and ventilation, leveled with the shopping mall, while vehicles can go down a ramp to three underground parking levels.

The rest of the area is filled with uncovered parking spaces, accessible through Torres Ave., with parking spots surrounded by low vegetation and a big reflecting pool that encompasses the building, using the easement area without harming it.

Observing the maximum height of three floors above the average level of the building area, the complex is composed of four blocks of three floors each, which are interconnected by a continuous top floor and also on the ground floor by the mall and a terrace.

The blocks are generously set far apart, creating spans that not only grant visual permeability to the landscape, but that also shelter each a big tree, thus bringing nature inside the building.

The volume is fully covered in glass, allowing for visibility, natural ventilation and natural lighting controlled by horizontal sun-shades throughout the building and by the different colors of the glasses on the façade: darker where the solar radiation is stronger and lighter where it’s gentler.

A part of the penthouse is inclined, which forms an area over the top floor that is either used for technical purposes or to provide a double-height ceiling. Photovoltaic panels are installed on top of that roof to generate power. The rest of the penthouse, as well as the terrace that unites the blocks, has a raised floor that collects rainwater for recycling.

The floors are continuous, allowing for flexibility to any sort of use. The standalone box with vertical circulation and restrooms was strategically positioned in order to give all visitors the opportunity to gaze the horizon line through the glass façade.

voltar aos projetos

Project name: Infinito Business Center
Architecture: Gustavo Penna, Norberto Bambozzi, Laura Penna, Alice Leite Flores, Alyne Ferreira, Ana Isabel de Sá, Catarina Hermanny, Cíntia Honorato Santos, Hiromi Sassaki, Marcus Martins, Natália Ponciano, Priscila Dias de Araújo e Vivian Hunnicutt, Henrique Neves, Fernanda Rabelo, Marco Vilela, Raquel de Resende
Location: Belo Horizonte – Minas Gerais – Brasil
Year designed: 2010
Projected area: 41.366m²
Images: GPA&A